Kiek Casting

Een kleine voorstelling

Kiek is een organisator van theater en kleinkunst in Nijmegen, die probeert theater zo laagdrempelig mogelijk te maken door het op bijzondere Nijmeegse plekken te organiseren buiten de geijkte theaters om.

Kiek organiseert theatervoorstellingen van anderen, en produceert ook zelf theaterproducties. Voor deze theaterproducties en die van andere gezelschappen is er Kiek Casting, een netwerk voor cast en crew.
Kiek Casting, cast voor eigen producties maar ook voor externe producties en werkt het liefst met en voor mensen uit het Rijk van Nijmegen.
Waarom? Omdat er veel meer talent in het Rijk van Nijmegen is dan mensen denken.

Kiek Casting zoekt op dit moment mensen voor Kiek op de Straat, drie locatietheatervoorstellingen, en het Nimweegs SoapTheater.

Kiek op de Straat: drie locatietheatervoorstellingen

Kiek op de Straat verbindt de Nijmeegse historie met theater en produceert daarom in 2017 drie locatietheatervoorstellingen: laagdrempelig en voor een breed publiek, vernieuwend en op de locaties waar het verhaal zich afspeelde. Dat zullen wij doen door culturele disciplines aan elkaar te verbinden en bewezen talent met jong talent te laten kennismaken.

Deze drie locatietheatervoorstellingen zijn:

  • Marieke (een moderne interpretatie van Mariken van Nimwegen)
  • De Kaaisjouwers (over de vergeten losarbeiders die een zwaar bestaan leden in de Benedenstad)
  • Rooie Tieptop (een flamboyante straatartiest en arme sloeber)

De locatietheatervoorstellingen in een notendop:

  • de eerste twee voorstellingen gaan 1, 2 en 3 september 2017 in première en worden dan twee maal opgevoerd. In de maand september wordt iedere voorstelling nog eens zes maal opgevoerd. Na medio september worden de voorstellingen nog minimaal drie maal opgevoerd (bijv. in herfstvakantie en in de weekenden). Bij succes herhalen we het hierna nog vaker.
  • iedere voorstelling kan bezocht worden door maximaal 25 toeschouwers
  • iedere voorstelling duurt circa 45-60 minuten
  • bezoekers krijgen een draadloze koptelefoon, en alleen zij horen zo het hele verhaal, de muziek en de zang
  • een gids wandelt met de toeschouwers mee en leidt ze langs mooie Nijmeegse routes door de hele voorstelling
  • iedere voorstelling heeft een hoog flash mob gehalte, ogenschijnlijke voorbijgangers nemen ineens deel aan het theaterstuk, en verrassingen volgen elkaar op

De repetities:

  • Vanaf half augustus tot aan de premières zijn de repetities. De dagen gaan in overleg. Niet iedere dag en niet altijd met iedereen. In overleg maken we een passend schema.

De drie verhalen van Kiek op de Straat in het kort:

MARIEKE

  Marieke woont in de buurt van Nijmegen en gaat op een dag naar de stad. Daar verliest ze zichzelf in de pret en het vertier. Ze kan niet meer naar huis en laat zich verleiden door een duivelse man. Samen gaan ze op reis, en verwordt ze van nieuwsgierig meisje tot een taai wijf. Maar uiteindelijk krijgt ze heimwee en spijt, ze wil terug naar haar eigen stad.

Dit stuk is een vrije interpretatie van Nijmeegse Marieke, een bewerking door Willem Wilmink van het middeleeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen. Deze bewerking vormde de inspiratiebron voor een muziekproject en 20 nieuwe liederen geschreven door Karel Bosman. Deze liederen zijn de leidraad zijn voor deze locatietheatervoorstelling. Een theaterstuk over wanhoop en verleiding, onschuld en woede, heimwee, spijt en vergeving.

In deze voorstelling staan dans en mime centraal.

Locatie: deze voorstelling start vanaf De Kaaij en neemt het publiek mee over de Ooijpoort naar de Waalstranden en de Stadswaard (het natuurgebied vlak over de Ooijpoort).

KAAISJOUWERS

Rond het interbellum waren ze hooguit nog dertig man sterk en losten en laadden ze schepen met de hand, aan de kade en in de Waalhaven. De kaaisjouwers tilden vrachten tot tachtig kilo zwaar uit de scheepsruimen en sleurden deze naar de wal. Nog tot in het begin van de jaren zestig werd op deze manier gewerkt. De losarbeiders leefden onder barre omstandigheden met hun gezinnen in de Benedenstad. Een armlastig bestaan met een geruïneerd lijf als vooruitzicht.

Schipperszoon en schrijver Frank Antonie van Alphen ging op zoek naar hun leven en vond verbazingwekkend veel verhalen en anekdotes over dit ruige volk. Hij schreef een boek: De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal. Dit boek zal leidraad zijn voor de locatietheatervoorstelling De Kaaisjouwers. Een voorstelling over misplaatste romantiek en de tragiek van onbereikbare dromen. Een leerzame theatrale stadswandeling waar acteurs en figuranten de toeschouwers verrassen met scenes uit de historie van de Benedenstad.

Locatie: deze voorstelling zal starten vanaf de De Bierkelder op de Grote Markt en zal het publiek meenemen naar de Waalkade en de Benedenstad en de Waalkade (indien mogelijk inclusief De Bastei,  Besiendershuis en  horecabedrijven aan de kade).

ROOIE TIEPTOP

In de kleine, schilderachtige straatjes van de Benedenstad liepen mensen rond die probeerden als marskramer of straatartiest aan de kost te komen. Een van de bekendste en schilderachtigste figuren was Rooie Tiep Top, die als zogenaamde hardloper zijn brood probeerde te verdienen. Hij trad in de straten op in een bont gekleurd narrenpak met aan de zijkanten uitsteeksels die op koeienhorens leken. Zijn pak was helemaal volgestikt met kleine belletjes. Zijn opgave was dat hij tijdens een optreden nooit stil mocht blijven staan, steeds moesten zijn benen in beweging blijven, ook al duurde het soms even tot er iemand een deur of raam open deed om het een centje te geven. De mensen kregen tijd genoeg om een bijdrage te vinden, want nadat Rooie Tiep Top bij enige huizen had aangebeld, stak hij de straat over om daar met aanbellen te beginnen. Het oversteken van de straat ging gepaard met malle huppelpassen en wendingen.

Een theaterstuk over de aantrekkingskracht van roem, de keerzijde van populariteit en verborgen eenzaamheid. Een bonte stoet en rariteitenkabinet vol tragikomische scenes.

Locatie: deze voorstelling zal ook starten vanuit het Stadscentrum (café In de Blaauwe Hand, waar het Rooie Tieptop bier nog geschonken wordt) en het publiek zal uiteindelijk via centrum, Benedenstad en Waalkade meegenomen worden naar het Kaaij terrein onder Waalbrug.

Nimweegs SoapTheater

Het Nimweegs SoapTheater is een oer-Nijmeegs theatergezelschap dat jaarlijks de lokale actualiteiten op de hak neemt en verbindt met Nijmeegse historie. En dat, uiteraard, op sien Nimweegs!

In 2017 werkt het Nimweegs SoapTheater aan een musicalcabaretvoorstelling…

“Mariken van NUmegen”

Een eeuwenoud verhaal in een eigentijds jasje. Overal en in iedereen schuilt
nog steeds namelijk een Moenen! Rond onze Mariken blijkt het geluk en ongeluk
van Nijmegen zich eeuwig te herhalen.

Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een professionele voorstelling. Aan deze spectaculaire jubileumuitvoering zullen op het gebied van musical-cabaret bekende en minder bekende Nijmegenaren meewerken. Van regie tot solisten, van choreografie en organisatie tot arrangeurs, van dansgroep tot koren.

In het stuk, waarvan de tekst en muziek geschreven zijn door Leo van Stijn, zal de lach maar ook de ontroering niet ontbreken. Actualiteiten vermomd in hilarische scènes, de politiek verpakt in prachtige liedjes en alles wat weer niet goed ging in het afgelopen jaar overgoten met humor.

Kortom: een herkenbare avond Nimweegs SoapTheater waar jij én Nijmegen trots op kunnen zijn.

Locatie: deze voorstelling zal spelen op 29 en 30 december in de Stadsschouwburg hier in Nijmegen.

Door de complexiteit van het stuk, waar ook in gezongen en gedanst zal worden, wordt bijna iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur gerepeteerd, vanaf 2 september. Ook hier geld dat er niet iedere zaterdag en niet altijd met iedereen gerepeteerd zal worden. We zullen hier een passend schema voor op stellen.

Wat zoeken we?

Kiek Casting is op zoek naar acteurs, actrice, dansers, zangers, zangeressen, mimespelers en ander ensemble, koren en figuranten. In bijna alle leeftijden en van alle geslachten. Liefst uit het Rijk van Nijmegen en voor een aantal rollen heeft het een pré als je Nimweegs praot.

Welke rollen er precies zijn? Wij draaien het graag om, want wij houden van omdenken. Laat ons je enthousiasme zien, en overtuig ons van jouw passie voor theater en we zoeken een rol die bij jou past.

AANMELDEN VOOR DE AUDITIES / INSCHRIJVING

Is jouw belangstelling gewekt? Reageer dan vandaag nog, en meld je aan via
DIT INSCHRIJFFORMULIER

Reacties zijn gesloten.